Dierenartsenpraktijk LaakkwartierVeranderde regels, wat betekent dit voor jou?

Veranderde regels, wat betekent dit voor jou?

Sinds 2013 moeten alle honden binnen 7 weken na de geboorte gechipt zijn. Vanaf november 2021 is hier ook een verplichte registratie bij een aangewezen portaal bijgekomen. Deze portalen werden vroeger een databank genoemd zoals bijvoorbeeld NDG of Petlook. Daarnaast is een EU-paspoort verplicht voor alle honden, geboren of geïmporteerd na 1 november 2021.

Een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) voor honden

Een UBN is een uniek nummer voor de locatie waar je de hond(en) houdt. Je hebt een UBN nodig zodra de dierenarts of chipper voor jou een hond chipt. De dierenarts heeft jouw UBN ook nodig voor de aanvraag van een (vervangend) EU-paspoort.

Je hebt een UBN nodig als je:

  • een nest pups krijgt; ook al is het een eenmalig nest
  • een hond importeert en de eerste houder bent
  • een hond hebt die nog niet is geregistreerd en je dus de eerste houder bent die de hond registreert
  • een EU-paspoort aanvraagt voor een hond; dus ook bij oudere dieren waarvan het huidige paspoort vol is

Hoe vraagt je een UBN voor honden aan?

Via de website van de RVO kun je direct jouw UBN regelen. Hier meldt je jezelf aan als niet bedrijfsmatig houder van honden. Kies in het volgende scherm Huisdieren Registreren en log in met DigiD. Na inloggen zie je jouw gegevens. Klik vervolgens op Registreren en je maakt automatisch een UBN op jouw adres aan.  Het UBN zie je in het volgende scherm.  Ze sturen hiervan geen bevestiging. Jouw UBN is meteen actief. De registratie van jouw UBN kun je altijd raadplegen, wijzigen of beëindigen. Geef het UBN nummer ook door aan jouw dierenarts.

Een hond kopen

Koop je een hond? Let er goed op dat het dier dan al een chip, een registratie én een officieel EU-dierenpaspoort heeft. Koop geen hond zonder chip of paspoort! Het is verboden om een hond zonder chip en registratie te kopen. Vanaf 1 november 2021 moet je er ook op letten dat de hond een geldig Europees paspoort heeft. Hierdoor weet je meer van de geschiedenis van het dier.

Heb je per ongeluk een hond gekocht zonder registratie? Of heeft jouw hond een vals paspoort? Laat jouw hond dan zo snel mogelijk door de dierenarts registreren bij een aangewezen portaal. De dierenarts heeft daarbij jouw UBN nodig.

Eenmalig een nestje van jouw hond?

Krijgt jouw hond eenmalig een nestje? Registreer dan een UBN voor niet bedrijfsmatig gehouden honden. Dit nummer heb je nodig als je jouw pups laat chippen door een dierenarts. Zonder jouw UBN nummer kan de dierenarts de pups namelijk niet chippen!

Pups moeten binnen 7 weken na de geboorte een chip en een EU-paspoort hebben. De dierenarts registreert de chips van de pups bij de RVO. De dierenarts zorgt voor de aanvraag van het EU-paspoort van de pup.

Stappenplan voor goede registratie van jouw nestje:
  1. Jij regelt een UBN als niet bedrijfsmatig houder van honden en geeft deze op tijd door aan de dierenarts.
  2. De dierenarts brengt de chip aan en registreert deze.
  3. De dierenarts zorgt voor de aanvraag van het EU-paspoort voor de pup(s).
  4. Jij registreert de geboorte van de pups bij een van de aangewezen portalen. Je hebt daarbij het chipnummer van de moeder nodig. Als de pups voorzien zijn van EU paspoort en chip registreer je deze ook in het portaal.

Gaat de pup naar een nieuwe houder? Dan doe je een afvoermelding bij het portaal. De nieuwe houder van de pup hoeft geen UBN te hebben. Maar doet wel een aanvoermelding bij het portaal. Dit betekent dat hij het nieuwe adres van de pup doorgeeft.

Een hond uit het buitenland

Ben je van plan om zelf een hond uit het buitenland te halen? En loopt dit niet via een zwerfdierorganisatie? Dan heb je een UBN nodig en krijg je te maken met de registratieregels.

Bron: RVO.