Contact

 

Our adress:
Pasteurplein 7
2522 RB Den Haag

Route

News Letter

 

sign in

Phone number
070-3908908
After closing hour
0900-2226333

Emergency

               

 

 

Vlooienbestrijding

Vlooienbestrijding

De levenscyclus:

Vrouwelijke volwassen vlooien (1) leggen hun eieren 24 tot 48 uur na een bloedmaaltijd. Deze eieren vallen van de hond of kat, en komen vooral op de plekken terecht waar de gastheer vaak aanwezig is.

Onder optimale condities ontwikkelen de eieren (2) zich tot larven in 1 tot 6 dagen. De larven (3) kruipen weg voor licht in bijvoorbeeld spleten, kieren of diep in kleedjes en tapijten. Doordat ze wegkruipen zijn de larve erg moeilijk te bestrijden.

Het stadium van larve duurt afhankelijk van de vochtigheid, temperatuur en het voedselaanbod ongeveer 7 tot wel 200 dagen. Hierna spinnen de larve een cocon waarin zij overgaan tot poppen. De poppen (4) bevinden zich net als de larve op dezelfde moeilijk bereikbare plekken.

Wanneer de condities optimaal zijn ontwikkelen de poppen zich tot jonge vlooien (5) in 8-12 dagen. Maar de poppen kunnen wel tot 1 jaar in leven blijven, als de condities voor doorontwikkeling minder gunstig zijn. Volledig ontwikkelde poppen zijn ongevoelig voor vlooien bestrijdingsmiddelen. Hierdoor is het extra belangrijk om na een vlooienplaag uw dier zeker 1 jaar lang maandelijks te behandelen tegen vlooien.

Wanneer de pop is ontwikkeld, komt de volwassen vlo uit zijn cocon. Hiervoor zijn vaak trillingen (b.v voetstappen) van buitenaf nodig. Door deze trillingen wordt de vlo ‘gewekt’ en komt hij uit zijn pop. Bij het uitblijven van trillingen kunnen ze tot wel een half jaar lang in hun cocon wachten tot er een gastheer voorbij komt.

Onder optimale condities (warm en vochtig) duurt de hele cyclus ongeveer een maand. Vlooien komen het meest voor in de zomer en het najaar, maar doordat de huizen tegenwoordig goed geïsoleerd zijn wordt nu ook midden in de winter nog wel eens een piek waargenomen.

Maximaal 10% van de populatie van de vlooien bestaat uit volwassen dieren, 90% of meer zijn dus eieren, larve of poppen. Houdt hier rekening mee. Als uw dier veel vlooien heeft zit er dus bijna 10 x zoveel nageslacht in zijn omgeving.  Waarvan een groot deel ook nog enige tijd ongevoelig is voor bestrijdingsmiddelen.

De risico’s voor u en uw dier:

  • Vlooienbeten brengen jeuk en daardoor onrust bij uw dier.
  • Als uw dier allergisch is voor vlooien, kan hij of zij al van één beet gek worden van de jeuk. Dit kan zich uiten in een locale reactie (hotspot) tot uitgebreide huidontstekingen over de gehele romp.
  • Vlooien zijn besmet met lintwormen. Als uw hond of kat zijn vacht likt, kan hij vlooien binnen krijgen en dus ook wormen. Het is dus heel belangrijk ook goed te ontwormen!
  • Bij een extreme vlooienplaag kan het zijn dat de vlooien zoveel bloed tot zich nemen dat uw huisdier bloedarmoede ontwikkeld.  
  • Ook u kunt gebeten worden door vlooien; dit geeft klein rode jeukende bultjes.

Vlooienbestrijding:

De vlo zelf:

Stap 1 is altijd de bestrijding van de volwassen vlo. Hiervoor zijn zeer veel middelen op de markt. Onze ervaring is echter dat veel van deze middelen zijn verouderd. Doordat deze producten (of in ieder geval hun werkzame stof) al jaren en jaren worden gebruikt hebben de vlooien een immuniteit opgebouwd en gaan deze niet meer dood. Vaak betreft het in dit geval de goedkopere huismerk producten, maar soms ook bekende merken. Het is dus belangrijk een relatief nieuw en recent getest product te gebruiken om de vlooien te bestrijden. In eerste instantie lijkt dit wat duurder, maar meerdere niet werkende producten is natuurlijk ook een aanslag op de portemonnee. Wij hebben voor honden 3 verschillende soorten pipetten tegen vlooien (en indien nodig ook in combinatie tegen teken). Wij hebben een middel dat vanaf 6 weken leeftijd gegeven mag worden. Voor de periode van 0 tot 6 weken is er een spray die veilig is voor op het dier. Dit is het enige middel dat veilig is voor de pup of het kitten. Let altijd goed op vanaf welke leeftijd u het gekochte middel mag gebruiken. Bepaalde stoffen zijn echt giftig voor (hele) jonge dieren. In de bijsluiter staat altijd een minimale leeftijd aangegeven. Deze kan varieren van 1 week tot soms wel 8 maanden leeftijd.

Om te controleren of uw dier vlooien heeft kunt u een vlooienkammetje gebruiken. Om de poepjes van de vlo (zwarte korreltjes) te onderscheiden van vuil en viezigheid kunt u deze op een nat stukje keukenpapier leggen. Worden de zwarte korrels  rood op het papiertje dan zijn dit vlooienpoepjes en heeft uw huisdier vlooien.

Stap 2  is het bestrijden van de eieren, larven en poppen. Deze komen voor in de omgeving van uw huisdier en kunnen worden bestreden met een omgevingsspray. Voor katten hebben wij ook een Program injectie. Dit dood niet de vlooien maar maakt ze steriel (onvruchtbaar), waardoor er geen eieren komen en dus geen larven en poppen meer ontstaan. Dit kan helpen een plaag te voorkomen.

Goed stofzuigen:

Stofzuigen helpt mee met het verminderen van de besmetting in huis, maar het is zeker niet voldoende om  weggekropen larven en poppen te bestrijden. Hiervoor is eigenlijk ook altijd een omgevingsspray nodig. Zuig ook de favoriete plekjes van het huisdier goed, en als de hond in de auto komt, vergeet deze dan ook zeker niet. Om de vlooien in de stofzuiger dood te maken kunt u wat omgevingsspray in de stofzuiger sprayen. Heeft u een Serestoband gekocht en een stukje afgeknipt om op maat te maken? Doe dan het overbodige stukje vlooienband in de stofzuigerzak!

Omgevingsspray

Ook bij omgevingssprays is het belangrijk op te letten dat de spray ook tegen vlooienlarven werkt. Er bestaan ook sprays die alleen vlooien doodmaken maar dit is dus zeker niet voldoende. U kunt de spray gebruiken voor plekken waar u moeilijk of niet kunt stofzuigen (denk aan alle favoriete plekjes van het dier, hoeken, plinten, kieren, onder de meubels, kleedjes en tapijt. Vergeet ook zeker niet de auto).

Preventief behandelen:

U kunt het beste het hele jaar door behandelen tegen vlooien. Omdat onze huizen tegenwoordig goed geïsoleerd zijn kunnen vlooien en hun eieren en larven het hele jaar door overleven.

Het makkelijkst is het behandelen met pipetjes in de nek. Deze druppels bestaan voor honden en katten. Voor honden bestaan ze voor vlooien of voor vlooien en teken. Naast de pipetten bestaan er voor honden ook pillen tegen vlooien. Deze pillen doden de vlooien zodra zij bloed zuigen. Dit middel is ideaal voor honden die veel zwemmen of in bad gaan. Voor katten bestaan de goed werkende druppels momenteel alleen voor vlooien. Deze druppels moeten maandelijks toegediend worden.

Voor dieren met een vlooienallergie is het extra belangrijk het hele jaar te behandelen. Deze dieren reageren extreem gevoelig op een vlooienbeet. Door ze met druppels te behandelen is de kans op een beet het kleinst. De vlo die op het huisdier springt raakt gedrogeerd en gaat vaak dood voordat hij kan bijten.

Uw kat het hele jaar verzekerd van goede preventieve zorg tegen een aantrekkelijk tarief? Lees hier meer over het ZorgPlan!