Contact

 

Our adress:
Pasteurplein 7
2522 RB Den Haag

Route

News Letter

 

sign in

Phone number
070-3908908
After closing hour
0900-2226333

Emergency

               

 

 

Voeding, verzorging en gezondheid

Verzorging

Een konijn heeft best veel verzorging nodig. Uiteraard moet u iedere dag eten geven en eventueel het konijnentoilet verschonen, maar u moet ook observeren of het goed gaat met het konijn. Daarnaast moeten konijnen met een langere vacht gekamd worden, zodat het niet gaat vervilten en moet het konijn jaarlijks gevaccineerd worden.

Voeding

De voeding van een konijn moet vooral bestaan uit ruwvoer zoals hooi en gras. Dit zorgt voor vezels, die het darmstelsel actief houden, en kauwen houdt het gebit op de juiste lengte. Goed werkende darmen zijn van levensbelang voor uw konijn. Vers hooi moet onbeperkt gegeven en altijd beschikbaar zijn. Het ruwvoer kan worden aangevuld met een kleine hoeveelheid krachtvoer: brokjes of pellets. U kunt aan de balie Supreme Science Selective verkrijgen, een pellet met een grote hoeveelheid ruwe vezels waardoor de darmwerking optimaal blijft. Geef niet teveel want overgewicht is ongezond voor een konijn: ongeveer 20 gram per kilo lichaamsgewicht per dag is voldoende. Daarnaast mag u natuurlijk groent en fruit geven. In onze speciale nieuwsbrief vindt u een lijstje van geschikt groente. Geef alles in beperkte mate, niet teveel tegelijk.

Gezondheid

U moet goed letten op de volgende punten zodat u tijdig opmerkt als uw konijn iets mankeert:

  • De vacht moet er gezond uitzien. De haren moeten goed aangesloten liggen en glanzend zijn. Een vacht met kale plekken en een huid met wondjes, korstjes, rode plekken of veel schilfers duidt op een probleem.
  • De ogen van een konijn moeten schoon en helder zijn. Er mag geen pus te zien zijn of overvloedig melkachtig witte vloeistof. Dat duidt op een ontsteking.
  • De oren moeten ook regelmatig gecheckt worden, als er korstjes in te zien zijn, of uw konijn krabt steeds aan zijn oren waarbij de kop soms ook scheef hangt, dan moet u contact opnemen met de dierenarts. Dit kan namelijk duiden  op een ontsteking en die gaan niet zomaar over.
  • De voortanden van een konijn horen netjes recht tegenover elkaar te staan, waarbij  de bovenste tanden een klein beetje over de onderste tanden heen vallen. Zijn ze ongelijk, scheef of te ver doorgegroeid, dan moet u de dierenarts naar het gebit laten kijken. De kiezen van het konijn kunt u niet zelf zien. Als er iets mis is met de kiezen, gaat het konijn slechter eten en kwijlen. Dat is een teken dat u naar de dierenarts moet!
  • De konijnenkeutels zijn een belangrijke aanwijzing voor de gezondheid van het konijn. Ze horen rond/ovaal, groot, droog en vezelig te zijn. Dunne of plakkerige ontlasting, of slijm bij de ontlasting, kunnen tekenen zijn dat er iets niet in orde is met de darmwerking van het konijn. Kleine keuteltjes kunnen duiden op een naderende verstopping. Het konijn moet dan voldoende vezels (hooi) binnenkrijgen en water drinken. Als u twijfelt, moet u altijd de dierenarts bellen. Als de darmen van een konijn stil komen te

Het hele jaar verzekerd van goede preventieve zorg voor uw konijn? Lees hier meer over het HuisdierenZorgPlan!