Contact

 

Our adress:
Pasteurplein 7
2522 RB Den Haag

Route

News Letter

 

sign in

Phone number
070-3908908
After closing hour
0900-2226333

Emergency

               

 

 

Cavia

Aanschaf

Bij de dierenwinkel vindt u cavia’s in verschillende soorten, maten en leeftijden. Maar het knaagdierenopvang zit ook vol met leuke cavia’s (ook leuke koppeltjes!). Bij de knaagdierenopvang kunnen ze u ook alles vertellen over de verzorging van de cavia. Een cavia is trouwens een groepsdier, alleen worden ze erg ongelukkig. Twee zeugjes (vrouwtjes) samen is een gemakkelijke keuze, maar een koppeltje van een beertje (mannetje) en zeugje kan natuurlijk ook, mits het beertje tijdig wordt gecastreerd (in de knaagdierenopvang is het beertje dan al gecastreerd). Cavia’s zijn makkelijk tam te maken, en bijten vrijwel nooit. Daarom zijn het erg leuke huisdieren. Maar ze worden wel gemiddeld 6-8 jaar dus het is een hele verantwoordelijkheid om voor cavia’s te zorgen. Denk er dus goed over na of u die zorg op u wilt nemen.

Verzorging

Een grote kooi van minimaal 120 x 60 cm met een kunststof bodembak is het meest geschikt voor cavia’s. Ook is het prettig als ze een huisje hebben om in te schuilen. Cavia’s houden van rust en vinden het niet prettig als hun kooi vaak wordt verplaatst. Zowel tocht als de zon zijn erg schadelijk voor cavia’s, dus zet de kooi op een plek ongeveer 40 cm van de grond af. Zet de cavia nooit op stro, dit kan hun ogen of huid verwonden. Op de bodem kunt u het beste houtsnippers of houtkrullen leggen. Cavia’s zijn actieve diertjes en worden snel te dik als ze niet genoeg beweging krijgen. Laat ze daarom minimaal een uur per dag buiten de kooi rennen in een veilige omgeving (geen elektriciteitsdraden en giftige planten in de buurt). Pak de cavia nooit van bovenaf maar benader hem eerst van voren. Ondersteun daarbij goed zijn buikje en achterkant. Een cavia kan niet springen dus zet hem/haar voorzichtig op de grond.

Cavia’s hebben speciaal caviavoer nodig, waar voldoende vitamine C in zit. Het beste is om complete korrels (pellets) te geven, zodat de cavia niet kan selecteren. Geef de cavia daarnaast iedere dag vers hooi wat u in een hooirekje doet. In tegenstelling tot konijnen zijn cavia’s niet zindelijk en plassen en poepen ze door de hele bak heen. Daardoor wordt het hooi snel vies als u het niet in een hooirekje doet.

Gezondheid

Een gezonde cavia is levendig en eet en drinkt goed. Lusteloosheid, verminderde eetlust, diarree, overmatig krabben, en moeilijker bewegen zijn allemaal symptomen die erop wijzen dat de cavia iets mankeert. Bekende aandoeningen zijn schimmelinfecties en parasieten die de huid aantasten. Bij schimmelinfecties ziet u kale, schilferige plekjes met een rode rand. De dierenarts zal een schimmeltest doen om de diagnose 100% te kunnen stellen. Aangezien huidschimmel een zeer besmettelijke ziekte is, is het aan te raden, bij de eerste symptomen, direct contact op te nemen met de dierenarts. Huidschimmels is namelijk niet alleen besmettelijk voor mens en dier, maar zorgt er ook voor, dat de cavia zeer vatbaar wordt voor andere ziekten. Schimmel kan goed worden behandeld. Bij gezonde cavia's komen over het algemeen geen parasieten voor. Juist wanneer een cavia is verzwakt, ziek is of een zeer slechte verzorging krijgt, is de kans groot, dat het dier last krijgt van deze kleine organismen. Parasieten zijn namelijk organismen, die om in leven te blijven, gebruik maken van een gastheer. In dit geval dus de cavia. Voorbeelden van mogelijke parasieten bij de cavia zijn: vlooien, huidmijt, oormijt, oorschurft en wormen.

Een tekort aan vitamine C kan ook optreden bij de cavia. Verschijnselen zijn  een ruwe vacht, slecht of niet eten, tandenknarsen, langzaam herstel van wondjes en kreupelheid. U kunt dit voorkomen door de juiste voeding te geven (het liefst pellets), en de voeding niet te lang te bewaren. Ook kunt u iedere dag een vitamine C tabletje geven.

Een veel voorkomende aandoening (ook bij konijnen!) is het doorgroeien van de tanden, wat kan ontstaan als de tanden niet goed op elkaar aansluiten. Het dier kan dan steeds minder goed eten. De dierenarts kan de tanden iets slijpen, waardoor er weer ruimte ontstaat. Als de cavia minder goed eet of kwijlt, laat dan de dierenarts kijken naar het gebit. Ook op de kiezen kunnen haken ontstaan die pijnlijk zijn voor de cavia.

De darmen van een cavia zijn, net als bij een konijn, zeer gevoelig en moeten goed in beweging blijven. Door voldoende vezels te geven (iedere dag vers hooi) voorkomt u dat de darmen stil komen te liggen. Als uw cavia niet meer eet, is het heel belangrijk om te gaan dwangvoeren. Hiervoor kunt u zakjes poeder kopen die u kunt mengen met wat lauwwarm water en met een spuitje in het bekje van de cavia kunt spuiten. Belangrijk is altijd wel om de oorzaak van het slechte eten te achterhalen!

De dierenarts van Dierenartsenpraktijk Laakkwartier behandelt regelmatig de konijnen en knaagdieren van knaagdierenopvang Het Knaaghof. Hierdoor ziet zij vaak konijnen en knaagdieren op haar spreekuur en volgt zij nascholingen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Daarom bent u bij Dierenartsenpraktijk Laakkwartier op het juiste adres met uw konijn of knaagdier!