Contact

 

Our adress:
Pasteurplein 7
2522 RB Den Haag

Route

News Letter

 

sign in

Phone number
070-3908908
After closing hour
0900-2226333

Emergency

               

 

 

Rat

Aanschaf

Een rat is een heel leuk huisdier, maar vergt ook best veel aandacht en verzorging. Ratten zijn groepsdieren, daarom is het beter om er twee te nemen, zodat ze elkaar gezelschap kunnen houden. Het beste is om twee mannetjes of twee vrouwtjes te nemen, laat u hierbij goed voorlichten bij de dierenwinkel of de knaagdierenopvang. Ratten zijn sociale en speelse dieren. Ze houden van veel aandacht, zijn zeer intelligent dus erg leuk om mee te spelen.

Verzorging

Een kooi van 100 x 50 x 70 cm met een kunststof bodembak is geschikt voor twee ratten. Een dichte kooi is minder geschikt, omdat het hierin snel te warm wordt en er geen goede ventilatie is. Ratten houden van een grote, hoge kooi waar ze lekker in kunnen spelen en klimmen. Hou er rekening mee dat ratten heel slim zijn en makkelijk kunnen ontsnappen! In de kooi kunt u een huisje neerzetten en/of een hangmat in hangen. Bij de dierenspeciaalzaak zijn een heleboel leuke dingen te koop waar uw rat zich mee kan vermaken. Zet de kooi op een rustige plaats waar geen tocht is. Zet de kooi nooit in de directe zon! Op de bodem van de kooi legt u bodemkorrels.

Voeding

Om een rat gezond te houden is voeding erg belangrijk. De rat eet graag droogvoer voor ratten, groente en fruit en een stukje eiwit. Geef de rat liever niet teveel kaas. Daar wordt hij snel dik van. De tanden van een rat groeien altijd door. Geef ze wilgentakjes om op te knabbelen. Geef de rat ook dagelijks schoon drinkwater in een drinkflesje.

Gezondheid

Zelfs als ratten heel goed verzorgd worden, kunnen ze toch ziek worden. Klachten waar u op kunt letten bij uw rat zijn:

  • niet meer eten of drinken
  • vocht uit zijn ogen of neusje
  • een doffe of rechtopstaande vacht
  • diarree
  • bij benauwdheid meteen een dierenarts raadplegen!

Ratten worden meestal een jaartje of twee. Heel soms worden ze ouder, en kunnen ze wel een jaar of drie worden. Ratten zijn erg vatbaar voor tumoren, zowel goed- als kwaadaardig. Vraag daarom altijd advies aan uw dierenarts als u een bult vindt bij uw rat. De bulten kunnen vaak goed verwijderd worden met een voor de rat zo veilig mogelijke gasnarcose.