Contact

 

Our adress:
Pasteurplein 7
2522 RB Den Haag

Route

News Letter

 

sign in

Phone number
070-3908908
After closing hour
0900-2226333

Emergency

               

 

 

Parasieten (wormen en vlooien)

Darmwormen zijn bijna overal, zowel binnen als buiten. Het is dus praktisch onmogelijk om te voorkomen dat uw kat ermee in contact komt, of het nu in uw tuin is of als hij ergens anders rondloopt. En zelfs als uw kat meestal binnenblijft, loopt hij nog steeds een risico. Bovendien kan uw kat er aan de buitenkant gezond uitzien, zelfs als hij wormen in zijn lichaam heeft. Veel symptomen zijn pas zichtbaar als het probleem ernstig is, dus voorkomen is beter dan genezen. Al deze factoren maken regelmatig ontwormen belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van uw kat.

U moet uw kat minstens elke 3 maanden ontwormen - dus minimaal 4 keer per jaar - volgens de richtlijn van de ESCCAP, de Europese organisatie van dierenarts-parasitologen, die zich bezighouden met parasietenbestrijding bij huisdieren.

Maar soms moeten jonge katten en katten met een levensstijl die hen kwetsbaarder maakt voor infectie - zoals katten die veel jagen - vaker ontwormd worden.

Uw kat kan op verschillende manieren verschillende soorten wormen oplopen. Dit is afhankelijk van zijn levensstijl. Hier is een kort overzicht:

Rondwormen De eitjes van rondwormen komen in de omgeving terecht via de uitwerpselen van besmette dieren. Daar kunnen ze tot 3 jaar lang overleven - lang nadat de uitwerpselen verdwenen zijn! Uw kat kan deze eitjes per ongeluk inslikken als hij rondsnuffelt in het gras, of als hij een besmet knaagdier opeet. Uit de eitjes ontwikkelen zich dan in de darm van uw kat volwassen wormen, die ook weer eitjes leggen en zo de levenscyclus in stand houden.

Lintwormen De eitjes van lintwormen komen in de omgeving terecht via de uitwerpselen van besmette dieren, waar ze tot een jaar kunnen overleven. Ze kunnen worden ingeslikt door knaagdieren die naar voedsel zoeken en besmetten zo katten die hierop jagen. Lintwormeitjes kunnen ook opgegeten worden door vlooien en deze eitjes komen dan in de vlooien tot ontwikkeling. Als katten zichzelf wassen, krijgen ze die vlooien binnen en zo gaat de levenscyclus weer verder.

Haakwormen De larven van haakwormen dringen letterlijk door de huid van de kat naar binnen (meestal via de pootjes), of ze kunnen opgelikt worden door katten die hun pootjes schoonlikken.

Hartwormen Deze wormen leven in het hart en de slagaders van besmette dieren. Als ze zich ontwikkelen komen er hele kleine larven in de bloedbaan van het dier. Die larven worden dan weer ingeslikt door muggen die bloed opzuigen van het besmette dier. Als de muggen zich dan weer tegoeddoen aan het bloed van uw kat, geven ze de infectie door via hun speeksel.

Kittens

De kans is groot dat een nieuwe kitten in uw huishouden wormen heeft. De reden daarvoor is eenvoudig: kittens worden niet besmet geboren, maar sommige lopen wormen op via de moedermelk tijdens het zogen.

Kittens en mensen in hun omgeving kunnen ook kwetsbaarder zijn vanwege andere redenen. Hun onderzoekende karakter maakt hen vatbaarder voor infecties uit hun omgeving. Kittens zijn zo schattig en speels, dat ze vaak nauwer in contact komen met kinderen die daardoor ook een groot risico kunnen lopen op worminfecties.

Let op de volgende verschijnselen

Hier zijn enkele vaak voorkomende verschijnselen van worminfecties bij kittens:

 • Doffe vacht
 • Opgezette buik
 • Lusteloosheid, bloedarmoede, diarree en/of ziekte
 • Gewichtsafname
 • Wormsegmenten rond de anus of overdreven wassen van de anus

Hoewel dit allemaal zorgwekkend klinkt, is het wormvrij houden van uw kitten gemakkelijker dan u denkt. Volg gewoon de volgende tips op. Zo geeft u uw kitten de verzorging die hij nodig heeft en beschermt u uw gezin en uw huis:

Via deze links filmpjes over de rondworm en de lintworm.

 • Ontworm regelmatig - op een leeftijd van 3, 5 en 7 weken oud; vervolgens maandelijks tot een half jaar.
 • Daarna geldt de algemene richtlijn om minimaal vier keer per jaar te ontwormen.
 • Verwijder uitwerpselen uit de kattenbak of uw tuin om verspreiding van wormen te voorkomen.
 • Laat uw kitten niet in afval rondsnuffelen en houd hem 's avonds en 's nachts binnen.
 • Bestrijd vlooien om te voorkomen dat hij besmette vlooien inslikt.
 • Dien een ontwormingsmiddel toe dat werkt tegen alle vaak voorkomende wormen bij kittens.

Ontvlooiing

Voordat u uw kat ontwormd, moet u er zeker van zijn dat de kat geen vlooien heeft. Tegenwoordig zijn er veel manieren om uw kat vlo-vrij te houden. Zo is er een vlooienband (die ook werkt tegen teken!) die 7-8 maanden werkzaam is. Ook is er een tablet verkrijgbaar (ideaal voor katten die huidirritatie krijgen van pipetten) en natuurlijk kunt u iedere maand een pipetje in de nek toedienen. Alle middelen verkrijgbaar bij Dierenartsenpraktijk Laakkwartier werken effectief.

Uw kat het hele jaar verzekerd van goede preventieve zorg tegen een aantrekkelijk tarief? Lees hier meer over het ZorgPlan!