Contact

 

Our adress:
Pasteurplein 7
2522 RB Den Haag

Route

News Letter

 

sign in

Phone number
070-3908908
After closing hour
0900-2226333

Emergency

               

 

 

Vaccinaties

Vaccineren

Vaccineren is een manier om antilichamen en afweercellen in het bloed te laten ontstaan tegen ziekten. Door de hond in te spuiten met een klein beetje dode of onschadelijk gemaakte ziekteverwekker (bijvoorbeeld een virus), of een onderdeel van die ziekteverwekker, wordt het lichaam aangezet om antilichamen te maken. Als de hond daarna in aanraking komt met de levende ziekteverwekker, dan is het afweersysteem voldoende voorbereid om terug te slaan. Daardoor wordt de ziekteverwekker uitgeschakeld.

In Nederland komt een aantal besmettelijke en levensbedreigende ziekten voor. Sommige daarvan zijn zeldzaam, anderen treden nog regelmatig op. Doordat er veel honden regelmatig en voldoende gevaccineerd worden is het aantal hondenziekten in Nederland flink teruggedrongen.

Er is een aantal ziekten waartegen in elk geval gevaccineerd wordt binnen onze praktijk volgens schema:

  • Hondenziekte

  • Leverziekte

  • Parvovirose

Dit worden ook wel de ‘kernziekten’genoemd. Een vaccinatie bouwt tegen deze ziektes een bescherming op die tenminste 3 jaar aanhoudt.

Een vaccinatie die jaarlijks gegeven moet worden is die tegen de Ziekte van Weil. Deze ziekte is een zoönose, dit betekent dat het overgedragen kan worden op de mens.

Binnen het puppy-entschema hoort bij onze praktijk ook de vaccinatie tegen Bordetella en parainfluenza (kennelhoest). Deze vaccinatie is extra belangrijk als uw hond vaak in contact komt met andere honden, zoals bij een puppycursus, een pension of hondenuitlaatservice.

Als u naar het buitenland gaat, dan moet uw pupje een Rabiësvaccinatie krijgen. Dit kan echter alleen als uw hondje ouder is dan drie maanden. Hier leest u meer over het meenemen van uw hond naar het buitenland.

Vaccinatieschema’s worden voortdurend onderzocht binnen de Universiteit Utrecht. Daardoor verandert er nog weleens iets in het schema. Er wordt binnen onze praktijk naar gestreefd om met zo min mogelijk vaccinaties zo compleet mogelijke bescherming te bieden. Wilt u pas vaccineren wanneer het zeker is dat de bescherming van uw hond niet meer voldoende is? Dan kunt u ervoor kiezen om eerst een titerbepaling te doen.Zoals elke medische ingreep kunnen er bij vaccinaties ook bijwerkingen optreden. Deze komen zeer zelden voor en zijn meestal vervelend, maar onschuldig. In de pers en op internet doen soms verhalen de rond over het ‘gevaar’ van vaccineren, met name over ongewenste bijwerkingen. Deze zijn, zoals veel verhalen op internet, overtrokken en verbanden tussen vaccinaties en later ontstane ziekten blijken meestal achteraf wetenschappelijk niet te kloppen. Het kan wel zo zijn dat uw hond een dagje wat sloom is na de vaccinatie, dit is volkomen normaal. Dit gebeurt door de activering van het immuunsysteem. Ook kunnen er lokale reacties ontstaan op de plek van de enting. Als u zich zorgen maakt, mag u altijd even contact opnemen met de assistente. Twijfelt u nog steeds over het belang van vaccineren? Bespreek dit dan gerust met de dierenarts.

Wanneer màg uw hond niet gevaccineerd worden? Als uw hond ziek is, drachtig, of onder narcose moet, dan zullen wij uw hond niet vaccineren. Ook in combinatie met sommige medicatie zal de dierenarts u adviseren enkele weken te wachten met vaccineren.

Wilt u uw huisdier op maat vaccineren? lees dan ook het artikel over titeren. 

Tijdens de jaarlijkse controle en vaccinatie wordt uw hond van kop tot staart nagekeken. De gezondheid van uw hond wordt uitgebreid besproken. Hiermee bouwt uw hond een patiëntdossier op. Alles wat uw met de dierenarts of de assistente bespreekt (ook telefonisch) wordt in dit dossier gezet. Als uw hond dan toch ziek wordt, dan is zijn/haar medische geschiedenis bij ons bekend. Dit kan van groot belang zijn bij het kiezen van het juiste behandeltraject voor uw hond. Moet uw hond onverhoopt naar een specialist? Ook dan is het belangrijk dat alle medische handelingen van uw hond in één dossier kunnen worden verstuurd.

Via deze link een kort filmpje over vaccineren van de pup. Via deze link een kort filmpje over vaccineren in het algemeen.

Is uw hond op seniorenleeftijd? Dan kunt u een afspraak maken voor een geriatrisch consult. Als u dit consult combineert met de vaccinatie, dan geldt er een aantrekkelijk combinatietarief.

Uw hond het hele jaar verzekerd van de juiste preventieve zorg? Lees dan hier meer over het ZorgPlan!