Contact

 

Our adress:
Pasteurplein 7
2522 RB Den Haag

Route

News Letter

 

sign in

Phone number
070-3908908
After closing hour
0900-2226333

Emergency

               

 

 

Hamster

Aanschaf

Voordat u overgaat tot de aanschaf van een knaagdier moet u zich eerst afvragen waarom u graag een knaagdier wil. Dit lijkt een logische vraag, maar er wordt toch vaak te simpel gedacht over de verzorging. Meestal zijn het de kinderen die om een hamster vragen. Een hamster ziet er schattig en aaibaar uit, maar zijn door hun grootte behoorlijk kwetsbaar. Daarnaast zijn het prooidieren, dus ze houden er niet van om opgepakt te worden (in de natuur betekent dit namelijk dat ze worden opgegeten). Wat ook nog een nadeel is voor de kinderen, is dat de hamster een nachtdier is. Ze worden ’s avonds actief en overdag liggen ze veel te slapen. Een hamster is dus niet echt een diertje om mee te spelen. Een hamster is wel een erg leuk beestje om te observeren, als u een leuk verblijf aanschaft waar de hamster zich niet hoeft te vervelen. De meeste hamsters leven graag alleen, sommige hamstersoorten leven juist graag weer met anderen samen. Het is belangrijk hier bij de aanschaf naar te vragen. Als twee hamsters in een kooi namelijk ruzie krijgen, kunnen ze elkaar zelfs doden. Dwerghamsters zijn makkelijker tam te maken dan goudhamsters.

Heeft u besloten om een hamster aan te schaffen? Dan is het aan te raden om eerst eens een kijkje te nemen bij konijnen- en knaagdierenopvang ‘Het Knaaghof’. Zij hebben regelmatig hamsters in de opvang en kunnen u goed informeren. Het adres is Huis te Landelaan 2 in Rijswijk. U kunt de opvang bellen van di t/m zo van 13:00-16:00 uur.

Verzorging

Een kooi van minimaal 80 x 40 cm met een kunststof bodembak en horizontale spijlen is het beste voor een hamster. Dan kan hij klimmen. Let er wel op dat de tralies niet te ver uit elkaar staan, anders kan de hamster ontsnappen. Een dichte kooi is niet goed, dan wordt het te warm. Zet de kooi op een rustige plaats waar geen tocht is. Maak de hamster niet wakker tijdens het slapen want dan schrikt hij zo dat hij kan bijten. Daarom zijn hamsters huisdieren om naar te kijken en niet om mee te spelen.

Op de bodem van de kooi kunt u houtsnippers leggen. Deze mogen niet van dennenbomen zijn, want hamsters kunnen daar slecht tegen. Zaagsel is ook niet echt geschikt, omdat de hamster hieraan zijn oogjes kan beschadigen. In de dierenwinkel weten ze  welke snippers goed zijn. De snippers moeten één keer per week verschoond worden (bij meerdere hamsters in een kooi moet het vaker). Verder moet er voldoende hooi in de  kooi liggen en eventueel wat papier en karton zonder inkt, voor een nestje. Daar slaapt de hamster in. Hamsters maken in de hoek van de kooi een mesthoek. Daar poepen en plassen ze. Daar kunt u kattenbakvulling leggen.

Voeding

Een hamster heeft als basis speciaal droogvoer voor hamsters nodig. Op de verpakking staat hoeveel je je hamster per keer mag geven. Een stukje wortel of appel vinden ze erg lekker. Geef niet teveel fruit, want fruit bevat veel suiker en dan wordt de hamster snel te dik. Hamsters bewaren hun eten soms in hun nestje. Kijk daarom regelmatig of het nestje moet worden schoongemaakt. Geef de hamster dagelijks schoon drinkwater in een speciaal drinkflesje dat je in de kooi kunt hangen. Hamsters zijn knaagdieren en knagen graag op takjes van fruitbomen of wilgentakjes. Deze zijn in een dierenwinkel te koop.

Een hamster is een actief diertje en heeft daarom veel beweging nodig. Het is daarom goed om een loopradje zonder spijltjes in de kooi te zetten. Daar kunnen zijn pootjes niet in vast komen te zitten. Het is niet goed om de hamster de hele nacht in het radje te laten lopen (dat doen ze soms uit zichzelf), haal af en toe het radje uit de kooi.

U kunt de hamster af en toe los laten lopen maar hou er rekening mee dat het een knaagdier is, die dus overal aan wil knagen en gemakkelijk kan ontsnappen. Als u de hamster op wil pakken, kunt u uw hand plat neerleggen naast de hamster waardoor de hamster op uw hand kan lopen. Maak daarna een klein holletje van uw handen, zodat de hamster zich veilig voelt.

Zelfs als een hamster heel goed wordt verzorgd, kan hij toch ziek worden. Waar u op moet letten:

  • niet meer eten of drinken
  • vocht uit de oogjes of het neusje
  • een doffe en rechtopstaande vacht
  • diarree
  • moeilijk ademhalen of bewegen

Als u dit merkt bij uw hamster, moet u contact opnemen met de dierenarts. Voor een knaagdier of konijn geldt een speciaal consulttarief.