Contact

 

Our adress:
Pasteurplein 7
2522 RB Den Haag

Route

News Letter

 

sign in

Phone number
070-3908908
After closing hour
0900-2226333

Emergency

               

 

 

Aanschaf van een hond

De aanschaf van een hond kan via vele wegen. Puppy’s zijn overal verkrijgbaar en de asiels zitten overvol. Het belangrijkste is dat u, voor u of uw gezin, nagaat wat u van een hond verwacht. Daarnaast is een hele belangrijke vraag, die vaak vergeten wordt, wat kunt u de hond bieden? Er is geen eenduidig advies met betrekking tot de aanschaf, wel is het belangrijk dat u de voor- en nadelen van bepaalde rassen goed tegen elkaar afweegt voordat u puur afgaande op het schattige uiterlijk van de pup, overgaat tot de aankoop.

Onze dierenarts vindt het prettig als een eigenaar voor aanschaf van een hond advies komt inwinnen. Er zijn namelijk nogal wat rassen die aangeboren afwijkingen met zich meebrengen. Onze dierenarts zet zich in om de eigenaar hierover voor te lichten. Deze aangeboren afwijkingen brengen namelijk risico’s, en daardoor ook kosten met zich mee. De dierenarts van Dierenartsenpraktijk Laakkwartier is aangesloten bij een groep dierenartsen die zich inzet voor meer bewustwording rondom aangeboren afwijkingen bij pups. Meer informatie kunt u vinden op www.kiesjedier.nl.

Ook willen we u erop wijzen dat het belangrijk is dat u bij een goede fokker uw hondje koopt. Vaak is een ‘onderbuikgevoel’ als u naar een pup gaat kijken, voldoende om u af te vragen of u aan het juiste adres bent. Is de moeder aanwezig? Worden de pups in huiselijke omgeving gehouden? Zijn de pups gechipt (verplicht!) en gevaccineerd op 6 weken leeftijd? Worden de pups netjes ontwormd? Vertrouwt u het niet helemaal, ga er dan ook vanuit dat u niet aan het juiste adres bent. Bent u ook op de hoogte van de aangescherpte invoereisen die gelden vanaf 1 januari 2015? Kort gezegd komt het erop neer dat het niet klopt als u een pupje jonger dan 15 weken mee mag nemen uit het buitenland. Deze pup kan dan namelijk niet aan de eisen voldoen die er gesteld zijn aan het vaccineren: elke hond die ons land binnenkomt moet een geldige rabiësvaccinatie hebben. Deze mag gegeven worden vanaf een leeftijd van 12 weken en is pas 21 dagen daarna geldig. Wij zien in de praktijk geregeld de consequenties van de zogenaamde 'broodfokkers'. Daarom willen we u erop wijzen om nooit een pup aan te schaffen waarvan u niet zeker weet of alles in orde is. Misschien scheelt het u een aanzienlijk bedrag in aankoop, maar helaas zien we in de praktijk dat die kosten vaak na de aankoop alsnog om de hoek komen kijken als een pupje bij een onbetrouwbaar adres is gekocht. Daarnaast moet u zich natuurlijk afvragen of u wil bijdragen aan het in stand houden van de manier waarop er met deze pups wordt omgegaan (en niet te vergeten de fokteefjes). U mag altijd bij de praktijk om advies vragen voordat u overgaat tot het kopen van een pup. Maak daar ook gebruik van! Wij staan u met alle liefde te woord omdat we het heel belangrijk vinden dat er verantwoord wordt gefokt en dat hondjes niet worden gebruikt als handelswaar ten koste van het dierenwelzijn. De dierenarts heeft ook meldingsplicht als er een pupje op het spreekuur verschijnt dat niet aan de invoereisen voldoet. Neemt u ook eens een kijkje op de site van Fairpup voor meer informatie over dit onderwerp.

In het asiel zitten een heleboel hondjes die absoluut een tweede kans verdienen. De medewerkers van het asiel hebben de honden uitgebreid getest en kennen het karakter van de hond best goed. Toch moet u ook hier geen risico’s nemen, als de medewerkers bijvoorbeeld vinden dat de hond niet met kleine kinderen kan, dan hebben ze daar een gegronde reden voor. Wel zijn de honden vaak nog goed te trainen wat betreft hun karakter. Dus de juiste baas zal met de juiste inzet een vriend voor het leven hebben met een hond uit het asiel!