Contact

 

Our adress:
Pasteurplein 7
2522 RB Den Haag

Route

News Letter

 

sign in

Phone number
070-3908908
After closing hour
0900-2226333

Emergency

               

 

 

Een hond adopteren uit het buitenland

We zien het steeds meer in Nederland: honden die via een stichting vanuit het buitenland naar Nederland worden gebracht om hier een ‘gouden mandje’ te vinden. Heel vaak zijn dit ontzettend lieve en dankbare hondjes, maar het kiezen voor een hond uit het buitenland kan ook nadelen hebben. Met de volgende informatie willen we u op de hoogte brengen van de voor- en nadelen.

Voordelen

In landen als bijvoorbeeld Spanje en in sommige Oostbloklanden worden straathonden over het algemeen niet bepaald vriendelijk behandeld en het is natuurlijk heel mooi dat er organisaties zijn die ervoor zorgen dat deze honden liefdevol worden opgevangen. Helaas blijkt het in de praktijk een beetje ‘dweilen met de kraan open’ zolang het beleid in deze landen niet veranderd.

Één van de voordelen (en waarschijnlijk ook met mooiste voordeel) is, dat je door het adopteren van een hond uit het buitenland ervoor zorgt dat deze hond een kans krijgt op een fijn leven.

Daarnaast krijg je voor een relatief laag bedrag een gesteriliseerde/gecastreerde hond (tenzij het nog een pup is) die gevaccineerd is (laat dit wel even checken door de dierenarts, soms is de vaccinatie niet helemaal compleet) en vaak is het gedrag ook al enigszins getest door het asiel. Honden uit het buitenland zijn meestal gewend om in een grote roedel te leven en daardoor zijn ze socialer naar andere honden. Dit is overigens geen garantie!

Nadelen

Hoewel het gedrag van buitenlandse honden vaak dankbaar en lief is, zien we in de praktijk ook regelmatig gedragsafwijkingen. Meestal is dit angst, angst door nare ervaringen met mensen maar ook voor bijvoorbeeld het verkeer en drukke situaties. Dit soort angst is heel lastig om te trainen/behandelen en soms heeft de hond hier levenslang last van. Wat we ook vaak zien, is dat de honden een jachtinstinct hebben, soms is dit rasgerelateerd, maar er zijn natuurlijk ook afgekeurde jachthonden die in een dodingsstation belanden, en dan is het aangeleerd gedrag. Toch best lastig als het konijn van de buurman even los in de tuin loopt en uw hond gaat ermee aan de haal. Of in het bos, als de hond achter wild aanrent en er gevaarlijke situaties ontstaan. Ook onzindelijkheid kan een probleem zijn bij honden die niet gewend zijn aan een huissituatie.

Een heel ander nadeel is gezondheid. Er zijn nogal wat ziekten die hier in Nederland tot voor kort nog vrijwel onbekend waren, maar die we nu steeds vaker zien doordat er meer honden uit mediterrane landen zijn:

 • Babesiose (tekenkoorts):
  • Wordt overgebracht door besmette teken, die minstens 20 uur vastgehecht hebben gezeten aan de hond. Als een hond uit het buitenland komt en bepaalde symptomen heeft (koorts, braken, slechte eetlust, roodgekleurde urine), dan zal de dierenarts bloedonderzoek doen om deze parasiet kenbaar te maken in de rode bloedcellen. Hoe eerder dit ontdekt wordt, hoe groter de kans dat de behandeling, bestaande uit twee injecties met tussenpose, aanslaat.
 • Giardia (maagdarmparasiet)
  • Als de hond uit het buitenland diarree heeft, dan zal de dierenarts op Giardia testen. In kennels is de kans op besmetting groot. Giardia is een Zoönose, dus overdraagbaar van dier op mens! Wees hier dus alert op. Giardia kan met de juiste medicatie en hygiënemaatregelen goed behandeld worden, maar er is altijd kans op herbesmetting.
 • Leishmania
  • Leishmania is een  eencellige parasiet, die wordt overgebracht door de zandvlieg. Het probleem met deze ziekte is dat het verloop van hond tot hond enorm kan verschillen. De parasiet kan zich inkapselen in milt en lever, maar ook in beenmerg en/of lymfeklieren. Daardoor is de ziekte niet altijd zichtbaar tijdens een bloedtest. Dat de hond dus negatief op Leishmania getest wordt in het buitenlandse asiel, wil niet zeggen dat deze zich niet alsnog kan openbaren in Nederland! (zelfs na 7 jaar nog!). Als u een hond uit het buitenland haalt, wees dan altijd alert op de volgende symptomen:
   • Gewichtsverlies
   • Bewegings- en gewrichtsklachten
   • Koorts 
   • Slaapzucht
   • Bloedarmoede
   • Vergrote lymfeklieren
   • Chronische oogontstekingen
   • Afwijkingen aan huid en nagels
  • Mits tijdig ontdekt, is de ziekte goed te behandelen met tabletten. Soms is het wel nodig om levenslang medicatie te geven en aan te raden is, om iedere 3-6 maanden een bloedonderzoek te laten doen. Kortom, een hond met Leishmania is een levenslange zorg.
 • Hartworm
  • Hartworm wordt o.a. van hond tot hond overgebracht door een bloedzuigende muskiet. Deze wordt meegevoerd door het bloed naar het hart waar ze zich vastzetten en waar ze verder uitgroeien. Wereldwijd zijn er een 60tal muskieten die besmetting met hartworm kunnen veroorzaken. Doordat de wormen beschadigingen aanbrengen aan de wand van het hart en de grote longslagaders zal in eerste instantie het uithoudingsvermogen verminderen en zal de hond een enkele keer hoesten. Later treden er ernstigere klachten op, zoals gewichtsverlies, leververgroting, vocht in de buikholte en ademhalingsproblemen. De dierenarts zal door middel van bloedonderzoek en/of faecesonderzoek vaststellen dat de hond is besmet. Doordat de klinische symptomen pas in een laat stadium zichtbaar zijn, is dit een gevaarlijke aandoening. Het hart kan dusdanig aangetast zijn dat de hond uiteindelijk komt te overlijden. Als deze ziekte in een vroeger stadium wordt ontdekt, kan er behandeld worden met anti-parasitaire middelen. Ook als een hond tijdelijk naar het buitenland gaat, is het zeker aan te raden om deze middelen preventief te gebruiken
 • Ehrlichia
  • Ehrlichiose is een ziekte die door teken wordt verspreid. Het is een bacterie-achtig organisme. Na infectie vermeerdert de Ehrlichia en tast deze de witte bloedcellen aan. Symptomen kunnen zijn koorts, rillingen, gebrek aan eetlust, bloedarmoede, gezwollen lymfeklieren, pijnlijke spieren en gewrichten. De diagnose kan worden gesteld door middel van bloedonderzoek en de behandeling zal bestaan uit een antibioticakuur.

Als u een hond uit het buitenland haalt, wees dan alert op deze ziekten. Diagnose in een vroeg stadium is zeer bepalend voor de kans van slagen van de behandeling. Ook als de hond getest is op de meest voorkomende bloedziekten, is dit geen garantie. Leishmania bijvoorbeeld, kan zich na jaren toch ineens openbaren!

Kortom, het adopteren van een hond uit het buitenland via een stichting is nogal een risico, zowel op het gebied van gedrag als gezondheid. Experts op het gebied van gezelschapsdieren in Nederland raden het adopteren van huisdieren uit het buitenland dan ook af. Als praktijk kunnen we de keuze niet voor u maken. Wij zien de liefste, meest sociale honden in de spreekkamer maar we zien ook de keerzijde, zoals de ziekten en de gedragsafwijkingen. Maar als dierenartsenpraktijk weten we heel goed, dat een advies waar zoveel emoties bij meespelen, nooit helemaal zwart/wit kan zijn. Daarom geven wij voorlichting zodat u de juiste keuze kunt maken. En ontvangen wij alle hondjes, uit binnen- en buitenland, met evenveel liefde in onze praktijk!

Praktijkhondje Nova van praktijkmanager van Maaike is een gezond hondje, maar heeft wel een enorm jachtinstinct. Haar 'broertje' Mijas, een mooie Spaanse Waterhond, heeft minder geluk. Hoewel negatief getest in Spanje, kreeg hij in Nederland ernstige gezondheidsklachten. Na bloedonderzoek bleek dat hij Babesiose en Leishmania te hebben. De Babesiose is behandeld maar hij moet levenslang op medicatie staan voor de Leishmania. Doordat Mijas altijd is behandeld door de dierenartsen van Dierenartsenpraktijk Laakkwartier, hebben zij inmiddels nog veel meer inzicht gekregen in deze mediterrane ziekten.

Mijas