Contact

 

Our adress:
Pasteurplein 7
2522 RB Den Haag

Route

News Letter

 

sign in

Phone number
070-3908908
After closing hour
0900-2226333

Emergency

               

 

 

Stress bij de dierenarts

Voor de kat is het vrijwel altijd stressvol om vervoerd te worden. Katten zijn erg gehecht aan hun omgeving en stellen het niet erg op prijs om op pad te gaan (tenzij het op eigen initiatief is). Wat nog meer stress veroorzaakt, is dat het vervoersmandje meestal betekent dat er een bezoek aan de dierenarts gebracht gaat worden...

Wij proberen bij Dierenartsenpraktijk Laakkwartier de stress zoveel mogelijk weg te nemen door een Feliwayverdamper standaard in het stopcontact te hebben (Feliway verspreidt feromonen, die voor de kat rustgevend zijn), de kat rustig de omgeving te laten verkennen en de bewegingen en geluiden bij de kat rustig te houden. Is de kat erg bang, dan kan er gebruik gemaakt worden van een grote handdoek, waarin de kat 'ingebakerd' wordt. Als de kat echt erg agressief is, dan gebruikt de assistente handschoenen om de kat te fixeren. Vaak wordt er op dat soort momenten gevraagd waarom de kat geen 'roesje' krijgt. Een 'roesje' is eigenlijk niets anders dan een narcose, en dierenarts besluit pas in een uiterst geval om de kat onder narcose te brengen voor een ingreep die ook zonder (of met plaatselijk anesthesie) mogelijk is. Dit uiteraard volledig in het belang van de kat.

Maar er zijn ook wel wat tips die u als eigenaar kan toepassen om de stress bij de kat tot het minimale te beperken:

* Als u een kitten heeft, dan kunt u het kitten af en toe meenemen als u bijvoorbeeld op visite gaat (mits dat een veilige omgeving is voor de kat), of gewoon een stukje autorijden. Het kitten zal het mandje dan niet associeren met een bezoek aan de dierenarts (als u merkt dat het kitten gestresst raakt van het vervoer, kunt u dit uiteraard beter niet doen)

* Laat het mandje eens gewoon in de woonkamer staan. Leg er lekkere snoepjes in en vertrouwde speeltjes. Zo associeert de kat het mandje niet meteen met een (vervelend) dierenartsbezoek

* Leg altijd een vertrouwd dekentje in de vervoersmand. Dit dekentje kan ook gebruikt worden in de opname bij de dierenarts(als de kat geopereerd of opgenomen moet worden)

* U kunt een beetje Feliwayspray in het mandje sprayen. Dit moet u een half uurtje voor vertrek doen. Feliway kunt u bij Dierenartsenpraktijk Laakkwartier kopen

* Speeltjes met Catnip (kattenkruid) werken bij sommige katten ook heel rustgevend! Bij Dierenartsenpraktijk Laakkwartier kunt u zo'n speeltje aanschaffen. Het kan ook helpen om een Matatabistokje in het hokje te leggen. Deze stokjes leggen we in de opname ook bij de katten. Ook bij deze stokjes geldt: de ene kat reageert veel sterker dan de andere kat. Maar het kan zeker een hulpmiddel zijn om de kat wat relaxter te laten zijn.

* Als u de kattenbak een half uur voor vertrek verschoond, is de kans groot dat de kat nog even snel gaat plassen. Zo hoeft hij/zij niet met een volle blaas in het mandje te zitten. Dit is natuurlijk geen handige tip als uw kat voor urine-onderzoek komt (of als u een echo laat maken waarbij een volle blaas juist de bedoeling is!)