Contact

 

Our adress:
Pasteurplein 7
2522 RB Den Haag

Route

News Letter

 

sign in

Phone number
070-3908908
After closing hour
0900-2226333

Emergency

               

 

 

Afscheid nemen van uw huisdier

Het moeilijkste moment voor een huisdiereigenaar is toch wel de beslissing te nemen om het dier in te laten slapen. Een huisdier is niet zomaar ‘een dier’: een huisdier is een deel van het gezin. Soms moet de beslissing heel plotseling genomen worden; de kat is oud, stort in en er is voor de dierenarts en de eigenaar geen andere keuze dan inslapen. Maar het komt ook vaak voor dat eigenaren heel erg twijfelen over het moment van het definitieve besluit. De dierenarts heeft hierin een adviserende functie: u als eigenaar besluit wanneer het dier wordt ingeslapen (mits de dierenarts al heeft besloten dat dit een reële optie is omdat er geen verdere behandeling mogelijk is). Toch blijft het voor de eigenaar een moeilijk besluit. We kunnen u wel een paar adviezen hierin geven. In het boekje ‘zijn we niet te vroeg’ wordt het in één zin samengevat: “Eten, drinken, vrolijk zijn en geschikt zijn als huisdier”: daaraan moet het dier minimaal voldoen. Eigenaren vragen vaak: “heeft mijn dier pijn?”. Zeker een belangrijke vraag, maar slechts één van de vele vragen die men kan stellen bij het vinden van het juiste beslissingsmoment (voor zover dit bestaat). Minstens zo belangrijk zijn de vragen als: “eet en drinkt het dier nog?, is het dier zindelijk of ligt het in zijn/haar urine/ontlasting?, is het dier agressief naar gezinsleden?, is het dier benauwd?, lijkt het dier in de war?”. De antwoorden op deze vragen geven u eigenlijk al het antwoord als u twijfelt. Euthanasie is een pijnloze manier van overlijden, en voor u als baasje het laatste wat u kunt doen uit liefde naar uw huisdier. Zorgen dat het huisdier niet meer hoeft te lijden en op een rustige manier mag overlijden. Eerder hadden we het over het juiste beslissingsmoment. Eigenlijk bestaat dat moment niet, maar u moet niet het gevoel hebben dat u te vroeg of te laat bent met het nemen van het besluit. Belangrijk is dat het dierenwelzijn altijd voorop staat. Het gemis bij uzelf zal altijd even groot zijn, ook als u de euthanasie nog even uitstelt.

Als het besluit is genomen

De euthanasie kan thuis plaatsvinden, mits de praktijksituatie dat toelaat. Tijdens spoeddiensten is het niet mogelijk voor de dierenarts om van de praktijk weg te zijn. Hou er rekening mee dat de euthanasie aan huis wel gepland moet worden, en dus meestal niet meteen kan plaatsvinden. De dierenarts zal een rustig moment moeten vinden waarop zij van de praktijk weg kan.

De dierenarts zal altijd voldoende tijd vrijmaken om de euthanasie zo rustig mogelijk te laten verlopen. Meestal zal gekozen worden voor een braunule, deze braunule wordt geplaatst in een voorpootje. Zodra deze geplaatst is kan de dierenarts de eerste verdovende vloeistof toedienen. Door de braunule is er direct toegang tot het bloed, waardoor de toegediende stoffen sneller worden opgenomen en nauwkeuriger te doseren zijn. Als het om één of andere reden lastig is om de braunule te plaatsen, dan wordt er gekozen voor een prikje in de spier. In dat geval duurt het iets langer voordat uw huisdier slaapt. Zodra uw huisdier slaapt en niet meer merkt wat er in de omgeving gebeurt, dient de dierenarts de tweede narcosemiddel toe. Dit is een dusdanig hoge dosering dat uw huisdier niet meer wakker wordt.

Na het overlijden

Als uw dier overlijden is, zijn er een aantal mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is het achterlaten bij de dierenarts. Uw huisdier wordt aangeboden ter destructie en wordt in dit geval niet gecremeerd! Er zijn geen kosten verbonden aan destructie. Een tweede mogelijkheid is, dat u uw huisdier zelf gaat begraven. Wettelijk zijn hier wel wat eisen aan verbonden. In sommige gemeenten is het zelfs helemaal verboden. Wilt u toch begraven? Zorg dan dat uw huisdier in natuurlijk materiaal begraven wordt en dat u het gat diep genoeg graaft. Het klinkt een beetje naar, maar anders weet u niet zeker of het proces op natuurlijke manier verloopt. De derde optie is cremeren. U kunt ervoor kiezen om uw huisdier zelf naar het crematorium te brengen, of dit door de dierenarts te laten doen. In het laatste geval betaalt u vervoerskosten. Bij het cremeren zijn er twee keuzes: een individuele crematie of een groepscrematie. Bij een individuele crematie wordt uw huisdier alleen (apart) gecremeerd. U heeft dan de optie om de as te bewaren. Bij het crematorium zijn er verschillende urntjes te bestellen. Op de site (externe link) kunt u de verschillende urntjes of mogelijkheden van asbestemming (SHCN dierenuitvaart) bekijken. Als u kiest voor groepscrematie, waarbij het huisdier met meerdere dieren tegelijk wordt gecremeerd, dan kunt u niet kiezen voor een urn. De as wordt dan uitgestrooid over zee. Voor een individuele crematie betaalt u iets meer dan voor een groepscrematie.

Euthanasie kent hele praktische maar ook emotionele kanten. Daarom komt er wellicht wat veel op u af tijdens de afspraak op de praktijk (of thuis). Heeft u na de euthanasie nog vragen? Schroom dan niet om contact op te nemen met de dierenarts. Twijfelt u heel erg over het moment waarop u de beslissing moet nemen, zoals eerder beschreven? Dan mag u hier altijd over bellen of langskomen. U kunt ook (kosteloos) het boekje “zijn we niet te vroeg” komen ophalen.

Meer informaie over crematie en de opties die u daarin heeft kunt u vinden op de website van:

Haaglanden Dierencrematorium

SHCN Dierenuitvaart

Uw huisdier wordt bij ons opgehaald door of door ons gebracht naar Haaglanden Dierencrematorium. Heeft u de voorkeur voor een ander crematorium? Of wilt u uw huisdier laten begraven? Laat dit dan duidelijk weten aan de dierenarts of de dierenartsassistente!