Contact

 

Our adress:
Pasteurplein 7
2522 RB Den Haag

Route

News Letter

 

sign in

Phone number
070-3908908
After closing hour
0900-2226333

Emergency

               

 

 

Gebitsverzorging

Een gezond gebit is erg belangrijk voor uw hond. Honden kunnen, net als mensen, last krijgen van tandplak en tandsteen. Tandplak kan tandvleesontstekingen veroorzaken, te vergelijken met een wond. Zo'n ontsteking veroorzaakt pijnlijk, rood of zelfs bloedend tandvlees en losse gebitselementen. Maar ontstoken tandvlees kan ook leiden tot infecties elders in het lichaam, doordat bacteriën via de wond in de bek rechtstreeks in de bloedbaan terechtkomen. Dit kan bijvoorbeeld een ontsteking van de hartkleppen of de nieren veroorzaken! Ook andersom kunnen afwijkingen elders in het lichaam een effect hebben op het gebit. Nierafwijkingen kunnen bijvoorbeeld tandvleesontsteking mede in stand houden.

Het is belangrijk dat u uw hond aanleert om zijn/haar gebit te mogen zien en onderzoeken. Daarmee kunt u al beginnen als uw hond nog een pupje is.

Tandplak herkent u aan gele of bruine plekken aan de zijkant van de tanden en kiezen. Rode randen aan het tandvlees duiden op een ontsteking, veroorzaakt door tandplak. Ook slecht eten of overmatig kwijlen kunnen tekenen zijn dat het gebit niet in orde is. Een slechte adem wordt vaak veroorzaakt door bacteriën in tandplak: een gezonde hond heeft geen slechte adem, ook niet als hij al wat ouder is!

U kunt, als uw hond het gewend is, 2-3 keer per week de tanden poetsen. Gebruik hierbij een speciale hondentandpasta en hondentandenborstel. Lukt het niet om te poetsen?  Dan zijn er ook andere opties. Zo kunt u speciaal voer geven ('Dental'), deze brokken hebben een speciale structuur, grootte en vorm waardoor de tanden en kiezen tijdens het kauwen goed gereinigd worden. Het is een compleet voer dat u gewoon als onderhoudsvoeding kunt geven. Verder zijn er speciale dentalsticks (bij Dierenartsenpraktijk Laakkwartier ook in hypoallergene versie verkrijgbaar). Ook kunt u speciaal voor honden ontwikkeld mondwater aan het drinkwater toevoegen.

Tijdens de jaarlijkse controle en vaccinatie zal de dierenarts ook het gebit uitvoerig checken en bespreken met u. Het kan zijn dat zij een gebitssanering voorstelt. Deze sanering wordt onder narcose gedaan. Dierenartsenpraktijk Laakkwartier heeft moderne gebitsapparatuur en zowel de dierenarts als de paraveterinair assistente is volledig nageschoold op het gebied van gebitsbehandelingen. Het is heel lastig om een precieze kostenraming te geven voor een gebitssanering, omdat pas na het verwijderen van het tandsteen zichtbaar wordt hoe het gebit er echt aan toe is. Pas dan kan de dierenarts ook bepalen welke elementen er getrokken moeten worden. Dit is uiteindelijk wat het grootste verschil maakt in prijs. De dierenarts kan wel een grove indicatie geven van de te verwachten kosten.

Dus, onderschat het belang van een goed gebit bij uw hond niet, zorg ervoor dat u het gebit zo schoon mogelijk houdt en vraag de dierenarts om advies!